skip to Main Content

Kymco AK 550; een sportief paradepaard

Het Taiwaneese merk Kymco levert met zijn AK 550 een visitekaartje af dat kan tellen!  De AK 550 onderscheidt zich door zijn rijvaardigheden, afwerking en uitrusting en kan met een scherpe prijs de gevestigde waarden beconcurreren!

Hieronder vind je een artikel geschreven door Motor nieuws over de AK 550; niks anders dan lof!

Andere accenten

De voortreffelijke vering maakt gebruik van een omgekeerde voorvork en een schuine enkele achterveer. Het chassis blinkt uit door een correcte gewichtsverdeling, 50% voor- en 50% achteraan. En ook het lage zwaartepunt zorgt er voor dat je sportief aan de slag kunt. Maar deze scooter is even blij wanneer je op een rustige manier toert en intensief van de mooie omgeving geniet. De AK 550 heeft drie Brembo remschijven en een Bosh 9.1 ABS remsysteem.  Je kan dus rekenen op betrouwbare remprestaties!  Bovendien beschikt hij over een betrouwbare handrem.

Onversneden power

Kymco rust zijn AK uit met en uitstekend motorblok. De watergekoelde tweecilinder is maar liefst 53,4 pk krachtig. Hij laat zich bijstaan door een knappe automaat en V riem. De onversneden kracht is alom aanwezig maar wordt nooit bruusk afgeleverd. Er zijn ook twee standen: full power en regenstand. In dit tweede geval doe je het met zowat 5 pk minder. Om van de 53 pk te kunnen genieten moet je beschikken over het A1 motorrijbewijs. Met een A2 rijbewijs mag je scooter 47 pk krachtig zijn. Geen nood, voor dezelfde prijs krijg je zo’n uitvoering. Kymco bouwt je scooter gratis om. Naast de krachtige motor zijn we erg in onze nopjes met het krachtige koppel van 55,64 nM bij 5500 tpm, dat zeer alert reageert op een draai aan de gashendel. En een leeggewicht van 226 kg zorgt voor veel rijplezier en wendbaarheid. Het verbruik is een meevaller. Tussen de 4,5 en 5 liter per 100 km. En dat mag wel, want met een benzinetank van 12,5 liter scheert het bereik geen hoge toppen. Rond de 250 km ben je opnieuw aan tanken toe.

Knap design

De AK is alles behalve een lelijk eendje. Hij oogt erg sportief, heeft vloeiende lijnen en een passend windscherm dat zeer doeltreffend is. Je kan het verstellen, maar dat kan alleen door de vier schroeven los te draaien. Bovendien is er in optie een groter exemplaar verkrijgbaar. Er is voorzien in voldoende beenruimte. Je kan gewoon rechtop zitten of met je benen gestrekt naar voren rijden. De passagier zit knus en kan naar eigen goeddunken twee stevige steunen gebruiken. De verlichting is het werk van leds, zowel voor- als achteraan. De richtingaanwijzers zitten netjes ingebouwd en de achter verlichting in omgekeerde driehoekvorm oogt zeer modern. Het embleem op het zadel en op de motor getuigen van een verzorgde afwerking. Onder het zadel kan je vlot een jethelm kwijt, geen integrale dus, en er is voorzien in twee opbergvakjes.

Uitrustingsniveau

Kymco getuigt van zin voor detail. Dat vertaalt zich in een hoog uitrustingsniveau. Een sleutel werd hier vervangen door een transponder. Wanneer het slot wordt uitgeschakeld is het na 15 seconden niet meer bruikbaar. Jammer voor de dieven, jij alleen kunt hem opnieuw aan de praat krijgen. Het instrumentenbord is zeer volledig en houd je van zowat alles op de hoogte: de tijd, het gemiddeld en instant verbruik, bandenspanning, onderhoudsbeurten (om de 5000 km, de levensduur van de riem bedraagt zowat 15.000 km) , afgelegde afstand, en noem maar op. Alleen de luchttemperatuur ontbreekt. Jammer genoeg kunnen we in het volle zonlicht niet tevreden zijn met de afleesbaarheid van de gegevens. In België heb je daar minder last van, maar hier in het geboorteland van Napoleon, Corsica, dus wel.

Concurrent?

In ons land zullen de hand verwarmers wel van pas komen. Er is voorzien in drie standen en die kunnen op het dashboard worden afgelezen. Het neusje van de zalm is NOODOE. Je kan je scooter verbinden met dit systeem op je Android of Apple smartphone. Je kan je wanneer je stilstaat de berichten op je telefoon opvragen, want het systeem verwittigt je wanneer er eentje binnenkomt. Verder heb je onder andere een kompas, een weerbericht, snelheidsmeter en uurwerk. Een mooi staaltje van connectiviteit dus. Bovendien is er de functie Find my Kymco. Dat komt van pas wanneer je niet meer weet waar je hem geparkeerd hebt. Het systeem brengt je terug naar de laatste plaats die opgeslagen zit in je smartphone. De AK 550 is verkrijgbaar in twee kleuren, zwart en donkergrijs.

Het neusje van de zalm is NOODOE. Je kan je scooter verbinden met dit systeem op je Android of Apple smartphone.

Maar waarmee Kymco met zijn AK de concurrentie pijn kan doen is de prijs. Zeg nu zelf, 9.890 euro is aanvaardbaar voor deze meer dan geslaagde scoot. Hij is nu al verkrijgbaar.

Tekst: Louis Weenen

Foto’s: Kymco

  

 

Back To Top